Skip to main content

Истраживање

Оштрење Перцета: Истраживање о информационој и медијској писмености у основној школи

Друштво школских библиотекара Србије реализује од 2011. године пројекат „Оштро Перце“ за развијање информационе и медијске писмености ученика. На крају четврте сезоне, у априлу и мају 2014. године, у оквиру пројекта, спроведено је истраживање о читалачким навикама и информационој и медијској писмености ученика и наставника основних и средњих школа, чији су аутори Слађана Галушка (ОШ „Милорад Мића Марковић“, Мала Иванча), Анђелка Танчић (ОШ „Ратко Митровић“, Нови Београд) и Гордана Љубановић (Национална библиотека Црне Горе „Ђурђе Црнојевић“ Цетиње).

Истраживачки рад „Оштрење перцета“ (пројекат и практично истраживање о информационој и медијској писмености) представила је Гордана Љубановић на Европској конференцији о информационој писмености, одржаној у Дубровнику од 20. до 23. октобра. 2014. године.

Семинар у Дубровнику

Европска конференција о информационој писмености (ECIL - European Conference on Information Literacy), ЕЦИЛ је међународна конференција настала у организацији Одсјека за информацијске и комуникацијске знаности Филозофског факултета Свеучилишта у Загребу и Одсека за управљањем информацијама Универзитета Хачетепе у Турској. ЕЦИЛ је прва специјализована конференција која покрива подручје информационе писмености, медијске писмености и целоживотног учења, и одржава се једанпут годишње у Европи. То је прилика да се окупе научници, библиотекари, информациони стручњаци, медијски стручњаци, наставница и професори, политичари, послодавци из целог света, а све с намером размене знања и искуства о актуелним темама, изазовима, теоријама и праксама.

Овогодишњој конференцији присуствовало је 270 учесника. Рад се одвијао пленарно, истовремено у четири конференцијске сале хотела Валамар Лакрома на Бабином Куку, на докторантском форуму, кроз панел разговоре, печа куча презентације (презентације од 20 слајдова, који трају по 20 секунди) и постер сесије.

Скупу су се обратили представници организатора Серап Курбаноглу и Соња Шпиранец, те представница покровитеља, Мариа Карме Торас Калво, чланица управног одбора ИФЛА-е (International Federation of Library Associations and Institutions). Уводна излагања држали су Мајкл Ајсенберг, Давид Боден, Ендрју Видворт, Шила Вебер, светски стручњаци из области информационе писмености, те проф. Тефко Сарачевић, чија је целокупна академска каријера на Универзитету Рутгерс везана за библиотечко-информациону науку.

На блогу Шиле Вебер, професора на Универзитету у Шефилду и директора Центра за истраживање информционе писмености, појавио се одмах након Конференције и прилог у коме представља наш рад.

Резултати истраживања су представљени у часопису Читалиште бр. 26 у тексту под називом Оштрење Оштрог Перца: Истраживање о информационој и медијској писмености у основној школи.  

Супер учење у Дубровнику