Skip to main content

Оштро Перце 2015/16

Оштро Перце – завршена шеста сезона

Завршни сусрет пројекта Оштро Перце 2015/2016. одржан је 22. априла 2016. године у Основној школи „Свети Сава" у Београду програмом којим је обележен и Светски дан књиге и ауторских права.

У свечаној сали су се окупили ученици, библиотекари и наставници из школа учесница у пројекту из Београда, Младеновца и Крагујевца и представници покровитеља, издавачких кућа „Одисеја" и „Креативни центар", Марија Вукосављевић и Јелена Драгојловић.

Присутне је поздравила Слађана Галушка, библиотекар у ОШ „Свети Сава", и говорила о важности књига и читања, као и поштовања ауторских права. Подсетила је да се Светски дан књиге обележава у част великих писаца као што су Сервантес и Шекспир и да се 2016. навршава 400 година од њихове смрти. Затим су Александар Јоковић и Лазар Видић, ученици седмог разреда, говорили о животу и делу Шекспира и казивали на енглеском и српском језику његове познате стихове: сонет 18 и монолог Хамлета из истоимене трагедије.

У наставку програма Анђелка Танчић, наставник српског језика у Основној школи „Светозар Марковић" из Београда, говорила је о току пројекта Оштро Перце 2015/2016. и улози библиотекара и наставника у подстицању децу на читање и креативност. Потом су ученици прочитали најуспешније приказе књига, показали су стрип настао на основу романа „Рико, Оскар и тајанствене сенке", а представљени су и радови ученика нижих разреда школе домаћина постављени на паноима.

Ауторима најбољих радова су додељене награде, дипломе и похвалнице, а школама захвалнице за учешће у пројекту. Скуп је завршен позивом ученицима да и даље читају и стварају кроз пројекат Оштро Перце.

Ток пројекта

Пројекат Оштро Перце се организује за ученике основних и средњих школа, а циљ је побољшање читалачке културе и развијање информационе и медијске писмености ученика. Пројекат подстиче сарадњу међу школама (библиотекарима, ученицма и наставницима), а има и такмичарски карактер. Такмичење се одвија на школском и међушколском нивоу. На школском нивоу библиотекари и наставници бирају најбоље радове у сваком разреду и додељују награде Оштро Перце. На међушколском нивоу одлуку о најуспешнијим радовима доноси жири, који чине представници издавача и ауторке пројекта. У реализацији учествују библиотекари и наставници разредне и предметне наставе. Сарадници пројекта су издавачке куће „Одисеја“ и „Креативни центар“.

Пројекат Оштро Перце у сезони 2015/2016. имао је два важна елемента: - подстцање деце на читање и развијање креативности, - промовисање рада школских библиотекара.

Од пролећа 2015. године школски библиотекари су интензивирали активности у борби за своју професију и статус, посебно због нових правилника о финансирању школа. У септембру 2015. године многи библиотекари основних школа остали су без посла или им је норма рада у библиотеци смањена на половину, неки су другу половину пронашли у настави, а неки у другој школи. О проблемима које је донела примена Правилника о финансирању основних школа библиотекари су расправљали на трибинама које су организоване током септембра и октобра 2015. На иницијативу Анђелке Танчић и у сарадњи школских библиотекара Палилуле и Библиотеке „Милутин Бојић“ у Београду одржано је пет трибина, у циклусу Библиотеке у облацима на којима су говорили библиотекари, писци и представници синдиката. Видео прилоге са трибина можете погледати на веб страни Библиотеке[1].

На Сајму књига је 29. октобра 2015. године у сали „Бранко Ћопић“ одржана трибина под називом „Мислимо на будућност - спасимо школске библиотеке“. У раду трибине учествовали су бројни гости: Александар Милановић и Гордана Стокић Симончић, професори на Филолошком факултету у Београду, Предраг Ђукић, помоћник директора Библиотеке града Београда, писци Јасминка Петровић, Бранко Стевановић, Љубивоје Ршумовић и Јована Ристић, Симеон Маринковић, главни уредник издавачке куће Kреативни центар, Даница Оташевић директор Градске библиотеке „Владислав Петковић Дис“ у Чачку и радио водитељ Светислав Стефановић. Они су говорили о важној улози школске библиотеке, као и о могућностима да се промене критеријуми за број библиотекара у основним школама. Школски библиотекари су се прикључили дискусији изношењем личних искустава у раду и са предлозима о даљим активностима. Један од закључака скупа био је и да треба организовати акцију за очување школских библиотека у Србији у коју би се укључили наставници, родитељи и ученици, а део акције могу бити литерарни и ликовни конкурс за ученике.

Ауторке пројекта Оштро Перце, Анђелка Танчић и Слађана Галушка, у договору са издавачким кућама „Одисеја“ и „Креативни центар“, организовале су Конкурс за најбоље литерарне и ликовне радове на тему Зашто волим библиотеку, као део акције за промоцију рада школских библиотека. Основна идеја је била да деца представе активности у школској библиотеци и покажу колико је рад у библиотеци и са школским библиотекаром важан за побољшање читалачких навика, учење и развијање критичког мишљења и креативности. Конкурс је успешно реализован током новембра и децембра 2015. године, а најбољи радови презентовани су на веб страни Супер учење. Аутори награђених радова добили су књиге „Одисеје“ и „Креативног центра“.

Конкурс је био први део пројекта Оштро Перце 2015/2016. У наставку пројекта ученици су читали књиге, писали о њима и илустровали их, а део активности чиниле су бројне презентације које је организовала ИК „Одисеја“, као и дружење ученика са писцем Јасминком Петровић. Више о току сусрета писца и читалаца прочитајте у тексту Јасминка Петровић и Оштро Перце Слађане Галушка.

У такмичарском делу, који је трајао од јануара до априла 2016. године, учествовало је 14 школа, 40 библиотекара и наставника и око 600 ученика.  Ученици су читали приче и романе, а затим су писали приказе и правили трејлере, илустровали текстове које су читали, драматизовали их, изводили позоришне представе, цртали плакате и корице за књиге и сачињавали разне друге медијске поруке и показали да су стекли вештине информационе и медијске писмености. Радови су постављани на фејсбук странама издавача и пројекта Оштро Перце.

[1] Слободно код Бојића, http://video.milutinbojic.org.rs/slobodno2015.html