Конкурс

за ученике основних и средњих школа Зашто волим школску библиотеку

Пројекат Оштро Перце у сарадњи са издавачким кућама „Одисеја“ и „Креативни центар“ организује акцију за промоцију рада школских библиотека и позива ученике учествују на конкурсу са темом „Зашто волим школску библиотеку“. Реализацијом конкурса желимо да деца представе активности у школској библиотеци и покажу колико је рад у библиотеци и са школским библиотекаром важан за побољшање читалачких навика, учење и развијање критичког мишљења и креативности. Ученици основних школа пишу и цртају на задату тему. Ученици средњих школа праве видео прилог (спот) у трајању до два минута у коме текст на задату тему говоре, репују или певају. Прилог постављају на Youtube. У прилогу се не сме користити туђи аудио и видео материјал.

Конкурс је отворен од 5. до 27. новембра 2015. Радови, у електронској форми, шаљу се на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .
  • Литерарни радови се шаљу као ворд документ. На крају текста наводи се име и презиме ученике, аутора, разред и школа.
  • Ликовни радови се шаљу у формату JPG (величине до 200 KB), а у поруци се наводе подаци о аутору: име и презиме ученика, разред и школа.
  • За видео прилоге наводи се линк и подаци о аутору/ауторима: име и презиме ученика, разред и школа.

Жири ће изабрати најбоље радове у категоријама:

  • Литерарни радови, ученици нижих разреда основне школе,
  • Ликовни радови, ученици нижих разреда основне школе,
  • Литерарни радови, ученици виших разреда основне школе,
  • Ликовни радови, ученици виших разреда основне школе,
  • Видео прилози, ученици средњих школа.

Чланови жирија: Анђелка Танчић и Слађана Галушка, ауторке пројекта Оштро Перце Марија Вукосављевић, уредник Издавачке куће „Одисеја“ Јелена Драгојловић, ПР Издавачке куће „Креативни центар“.

Резултати конкурса ће бити објављени 3. децембра 2015. Аутори најбољих радова, по три у свакој категорији, биће награђени књигама издавачких кућа „Одисеја“ и „Креативни центар“.

Промоција

Најбољи радови ће бити постављени на страни Супер учење. Позивамо библиотекаре и наставнике да током новембра у школама и градским библиотекама организују програм за ученике и родитеље на којима ће се презентовати ови радови (читање литерарних радова, постављање изложбе ликовних радова, приказивање спотова...), чиме ће се додатно промовисати рад школских библиотека у локалној заједници.

Избором најбољих радова и доделом награда (слањем књига ученицима, тј. школама) званично ће почети нова сезона Оштрог Перцета. Више о програму пројекта Оштро Перце 2015/2016. прочитајте на страни Супер учење.